Friday, November 12, 2010

~~~ SETIA ~~~

 

Apa makna “SETIA”

12 Aug 2009
Cinta?
Kenapa mesti bercinta kalau kita tak tahu menghargai cinta…
Saya ialah seorang lelaki yang sedang betul-betul kecewa sekarang ini kerana cinta, bayangkan, saya sanggup buat apa saja untuk memiliki hati dia, hinggakan sanggup lupakan kepentingan diri dan buang semua ego saya untuk cuba selamatkan hubungan saya dan dia, tapi at last ini balasan yang saya dapat… Dia tinggalkan saya untuk lelaki lain yang lebih berharta… Tapi tak mengapa, mungkin ini adalah ujian atau rahmat daripada tuhan untuk saya…
Kasih sayang dan percaya satu sama lain adalah satu perkara yang wajib ada dalam bercinta… Percayalah kalau tak ada 2 perkara ni, janganlah bercinta… Sebab kita akan kecewa akhirnya… Dan yang paling penting ialah “SETIA” pada dia, jangan terlintas sedikit pun perasaan untuk tinggalkan dia atas sebab2 yang remeh temeh…
Dalam hubungan yang kurang mesra, saya yakin kesabaran itu adalah penting untuk menjadikan hubungan yang lebih mesra.
Jadi untuk pasangan yang sedang hangat bercinta… Nasihat saya, setialah pada yang satu… Kerana kecewa dalam bercinta tu adalah satu perkara yang benar-benar menyeksakan… Janganlah bercinta andainya kita tak tahu makna setia terlebih dahulu, fikirkanlah perasaan orang yang ditinggalkan selepas kita bagi dia sepenuh harapan.

Kisah Cinta ini telah dikirimkan oleh saudara Hafiz ZulCinta adalah sesuatu yang indah dan unik anugerah dari ilahi. Kita diberi peluang untuk menilainya dan pengunakanlah peluang yang diberi dengan sebaik-baiknya untuk melahirkan satu larian cinta yang indah, seindah waktu ia di ciptakan.
Cinta adalah anugerah Tuhan. Mereka yang menerima dan mengalaminya tidak pernah menyedari saat dia telah jatuh cinta kepada seseorang.
Cinta memerlukan keikhlasan dan kejujuran dan bukannya pengorbanan membuta tuli. Mereka yang sanggup berkorban membuta-tuli adalah orang yang tidak pernah memahami erti cinta sebenar.
Cinta yang tulus ikhlas lahir daripada sikap, perbuatan dan tindakbalas yang dipamerkan oleh seseorang. Bukannya dari kata-kata bermadah walaupun terlalu indah.

No comments:

Post a Comment